Eerste Modest Fashion Week in Nederland

Enkellange jurken en broeken, gelaagde silhouetten, hoofddoeken met grafische prints, veilkini’s: de eerste editie van Amsterdam Modest Fashion Week werd 13, 14 en 15 december georganiseerd in Nederland. Het evenement vond plaats onder het glazen dak van Passenger Terminal Amsterdam.

Eerste Modest Fashion Week in Nederland

Enkellange jurken en broeken, gelaagde silhouetten, hoofddoeken met grafische prints, veilkini’s: de eerste editie van Amsterdam Modest Fashion Week werd 13, 14 en 15 december georganiseerd in Nederland.

Het evenement vond plaats onder het glazen dak van de Passenger Terminal in Amsterdam. Waar gewoonlijk groepen cruisepassagiers zich een weg naar de kade banen lag een brede catwalk uitgerold. Ook waren er workshops, lezingen, stands en een tentoonstelling. Aan het weekend namen ontwerpers en kunstenaars deel van over de hele wereld: van Denemarken tot Maleisië en Rusland tot Groot-Brittannië.

Amsterdam Modest Fashion Week werd georganiseerd door Franka Soeria en Özlem Şahin, twee jonge vrouwelijke ondernemers die samen het platform Think Fashion hebben opgezet. Zij organiseerden Modest Fashion Weeks in Istanbul, Londen, Dubai en Jakarta – en haalden deze dit weekend naar Amsterdam. “Deze stad representeert een nieuwe vorm van coolness en nieuwe hoop. Het is een diverse, multiculturele en tolerante plek”, verklaarde Soeria in het persbericht waarin Amsterdam Modest Fashion Week werd aangekondigd. “Anderzijds heeft Amsterdam ook een enorme consumentendoelgroep voor modest fashion.”

Voor het evenement werkten Soeria en Sahin samen met een van de grootste Nederlandse modest fashion-retailers, Clash of Brands, voorheen bekend als retailduo Hazanah en Nesci. Onder de gezamenlijke noemer HazanahxNesci openden de retailers vanaf 2015 herhaaldelijk modest fashion pop-upwinkels in Den Haag. Nesci-oprichter van Enaam Ahmed Ali was aanvankelijk vanuit religieus oogpunt op zoek naar moderne modest-kleding. Maar, vertelde Ahmed zaterdag in een interview aan de NOS: “We kwamen er al gauw achter dat ook vanuit niet-gelovigen interesse was in modest fashion. Die behoefte was universeel.”

Dit weekend deelden verschillende ontwerpers en kunstenaars hun visie op modest fashion met een Nederlands publiek. Onder hen waren het Nederlandse Studio Maqam, het Jordanese Veilkini, het Duitse Hijabi, het Maleisische Ummiriaz, het Indonesische Jawhara Syari, het Turkse Trapezzi – en vele anderen. Bron: Fashion United – Nora Veerman