Over PTA

Passenger Terminal Amsterdam is geopend in het jaar 2000 en is sindsdien dé multipurpose terminal van Nederland.

Passenger Terminal Amsterdam

Passenger Terminal Amsterdam heeft sinds haar opening in 2000 al ruim 3.8 miljoen passagiers ontvangen in de terminal.
Passagiers komen van over de hele wereld naar Amsterdam gereisd om de Nederlandse hoofdstad te bezoeken. De meest voorkomende nationaliteiten aan boord van de schepen zijn Engels, Duits, Amerikaans en Nederlands.

Vanaf de opening hebben er in totaal al ruim 2.100 schepen PTA aangedaan. Dit totaal bestaat uit twee verschillende soorten aanlopen: transit calls en turn arounds. Bij een turn around, is PTA het begin of eind punt voor een cruisepassagier. Bij een transit call gaan dezelfde passagiers na hun bezoek weer terug aan boord en varen zij verder naar een volgende haven.

Geschiedenis

PTA is gevestigd in Amsterdam aan de zuidelijke IJ-oever.
Al sinds 1875 staat dit gebied in het teken van de scheepvaart. Het twee kilometer lange eiland werd destijds aangelegd om plaats te bieden aan de steeds groter wordende oceaanstomers. Grote loodsen en majestueuze gebouwen verrezen en de oever werd omgedoopt tot de Oostelijke Handelskade. In 1970 werd één van de loodsen omgebouwd tot passagiersterminal. Al snel werden de cruiseschepen groter en ging de zee- en riviercruisevaart een belangrijke rol spelen voor de Amsterdamse economie. In 1997 werd daarom het besluit genomen om een nieuwe terminal te bouwen: Passenger Terminal Amsterdam. Architect Larry Malcic kreeg als uitgangspunt dat het gebouw de verbinding tussen land en water moest symboliseren. De golvende vorm van het dak symboliseert de verbinding tussen land en water en de enorme houten balken in het interieur zijn een herinnering aan de scheepsbouwtraditie.

Eerste multifunctionele terminal in Europa

In maart 2000 werd de huidige terminal in gebruik genomen als eerste multifunctionele terminal in Europa. Naast de functie van passagiersterminal, is PTA ook een unieke eventlocatie. Een succesvolle combinatie die veel navolging kreeg in diverse havens over de hele wereld. PTA is het schoolvoorbeeld van prachtige moderne architectuur op historische grond met een bijzondere functie. 

Bekroonde faciliteiten

Trots zijn wij op het aantal prestigieuze prijzen die
in de afgelopen jaren in de wacht zijn gesleept.

2015 Seatrade Cruise Awards: Port of the Year
2016 Cruisers’ Choice Cruise Critic: Best Cruise Destination
2017 Cruisers’ Choice Cruise Critic: Best Cruise Destination