Over PTA
T +31 (0)20 509 10 00
info@ptamsterdam.com

Passenger Terminal Amsterdam heeft sinds de opening in 2000 vele bezoekers mogen verwelkomen. Trots zijn we op onze top vijf plaats als het gaat om meest bezochte cruiseterminals in Noord-Europa, en net zo trots zijn we op onze unieke evenementen die elk jaar in PTA plaatsvinden.  

Mission statement

Passenger Terminal Amsterdam biedt de passagiers en bemanning van cruiseschepen een schone, veilige en prettige ontvangstgelegenheid in Amsterdam en aan rederijen een efficiënte afhandeling van haar schepen.

Op zakelijk en cultureel vlak biedt Passenger Terminal Amsterdam een kwalitatief hoogwaardige locatie in Amsterdam die opdrachtgevers de gelegenheid biedt om met hun evenement de verwachtingen van hun gasten te overtreffen. 

Historie PTA

PTA is gevestigd in Amsterdam aan de zuidelijke IJ-oever. Al sinds 1875 staat dit gebied in het teken van de scheepvaart. Het twee kilometer lange eiland werd destijds aangelegd om plaats te bieden aan de steeds groter wordende oceaanstomers. Grote loodsen en majestueuze gebouwen verrezen en de oever werd omgedoopt tot de Oostelijke Handelskade. In 1970 werd één van de loodsen omgebouwd tot passagiersterminal. Al snel werden de cruiseschepen groter en ging de zee- en riviercruisevaart een belangrijke rol spelen voor de Amsterdamse economie. In 1997 werd daarom het besluit genomen om een nieuwe terminal te bouwen: Passenger Terminal Amsterdam. Architect Larry Malcic kreeg als uitgangspunt dat het gebouw de verbinding tussen land en water moest symboliseren. De golvende vorm van het dak symboliseert de verbinding tussen land en water en de enorme houten balken in het interieur zijn een herinnering aan de scheepsbouwtraditie. Het vele glas maakt het uitzicht op de IJ-haven en de binnenstad fenomenaal.

In maart 2000 werd de huidige terminal in gebruik genomen als eerste multifunctionele terminal in Europa. Naast de functie van passagiersterminal, is PTA ook een unieke eventlocatie. Een succesvolle combinatie die veel navolging kreeg in diverse havens over de hele wereld. PTA is het schoolvoorbeeld van prachtige moderne architectuur op historische grond met een bijzondere functie.

Bewoners

Logo_Intercruises-zw.jpg
Logo_LoversCompany_PMS-zw.jpg
Logo_Subway-zw.jpg
thinking-of-holland-zw.jpg
ipo-zw.jpg
mm-zw.jpg
Logo_Movenpick-grijs.jpg
amsterbike-logo-300x200-zw.jpg
logo-amsterdam-training-point-zw.jpg