Nieuws
T +31 (0)20 509 10 00
info@ptamsterdam.com
11 jul

Achter de schermen bij PTA

Wat gebeurt er allemaal bij een aankomst van een cruiseschip bij de cruiseterminal van Amsterdam? Miriam vond het voor je uit en liep een dag mee achter de schermen van Passenger Terminal Amsterdam (PTA), de Amsterdamse cruiseterminal aan het prachtige IJ. Dit is een serie van twee artikelen waarin we in dit eerste artikel focussen op de cruisereiziger.
Passenger Terminal Amsterdam
De cruiseterminal van Amsterdam met de officiële naam Passenger Terminal Amsterdam (kortweg PTA), bestaat sinds 2000. Het gebouw is herkenbaar: een grote golf en veel glas kenmerken het gebouw aan de buitenkant. Ik loop mee met Terminalmanager Frank Schoenmaker (zie foto hieronder), die inmiddels 7 jaar werkzaam is bij PTA. Zijn werkdag start zo’n beetje als de cruiseschepen ’s ochtends arriveren. Samen met een team wordt er voor gezorgd dat alle partijen goed hun werk kunnen doen en de veiligheid wordt gewaarborgd. Op de dag dat ik meeloop, komen de Prinsendam en de Rotterdam beide voor een turnaround. Oftwel, passagiers gaan ontschepen en nieuwe passagiers mogen inschepen. Een drukte van belang dat gesmeerd loopt. Vandaag is het wel een heel bijzondere dag omdat de Prinsendam voor het laatst aanmeert als Prinsendam. Cruisepassagiers zullen vandaag niet meer inschepen.
Vlettenlieden
Bij het arriveren van het schip starten de werkzaamheden voor de mensen aan de kade. Ruim daarvoor heeft het schip een passage gehad door de sluizen van IJmuiden en wordt het schip begeleid door de loodsen. Nadat een schip veilig aangemeerd is, gaan de vlettenlieden aan de slag. Wellicht heb je wel eens op het balkon gestaan van je kamer en dit aanschouwd? Het is oppassen geblazen: eerst wordt vanaf het schip een touw gegooid, de werplijn, met iets zwaars eraan. Daarna kunnen de vlettenlieden dit oppakken zodat de tros veilig naar beneden gehaald kan worden. PTA heeft gelukkig meer dan genoeg bolders, die witte dingen op de kade, waaraan de trossen (meerlijnen) vastgemaakt worden. Kijk maar eens aan hoeveel trossen een cruiseschip vastligt. Meestal drie/vier voor én hetzelfde aantal achter.
Ontschepen
Bij mijn bezoek lag de Rotterdam al vroeg aan de kade, ruim voordat mijn dagje startte. De Prinsendam komt rond kwart voor 7 dicht bij de kade en tien minuten later ligt ze vast. Passagiers mogen in groepen van boord af, zoals je dat wel kent van je eigen cruises. Eerst wordt voor hen de bagage uit het ruim gehaald, netjes op kleur. De Prinsendam is een wat kleiner schip en daarom zie je veel sjouwwerk: de koffers worden met een bagageband uit het ruim gehaald. De Rotterdam is wat dat betreft handiger: grote kooien kunnen van het schip getild worden met een vorkheftruck. Ze worden vervolgens naar de grote bagagehal gereden en uitgesorteerd. De jongens die de koffers in nette rijen neerzetten, hebben aan het einde van de dag geheid spierpijn. Nadat de eerste bagage netjes is neergezet, is de terminal klaar om de ontschepende passagiers te ontvangen. Aan de wal is de Shore Operations manager verantwoordelijk voor de passagiers. De rederij kiest een firma uit die dit doet voor hen. Bekende namen zijn SMS en Intercruises. Zij zijn vooral achter de schermen aan het werk en als cruisereiziger merk je weinig van hun aanwezigheid. De cruiseterminal faciliteert in wezen alleen de ruimte voor alle bagage. Caryn van SMS is verantwoordelijk vandaag voor beide schepen. Als er dus bijvoorbeeld een koffer achterblijft, is zij de persoon die een en ander kan regelen om het bagagestuk weer bij jou te krijgen. Leuk was dat 35 passagiers van de Prinsendam een oversteek maakten naar de Rotterdam. Zij moesten eerst hun koffers identificeren in de bagagehal waarna Caryn ervoor zorgde dat de koffers naar de Rotterdam gingen. Ook is er een klein aantal excursies die op tijd moeten vertrekken. De vertegenwoordiger van Intercruises zorgt dat zij worden opgevangen en in de juiste tourbus stappen.Het afscheid van passagiers van de Prinsendam is een ontroerend moment. Het allerlaatste afscheid ooit van het Holland America Line schip, dat verkocht is aan Phoenix Reisen en gaat varen onder de naam Amera. Er wordt een waar feestje van gemaakt met ballonnen en muziek! Ondertussen lopen Frank en ik een rondje. Langs de kademensen, bij de bagagehal en we kijken bij de taxi’s. Zij staan op één bepaalde plek opgesteld. De PTA heeft een groot bord neergezet met de juiste prijzen, zodat cruisepassagiers weten welke prijs een taxi-chauffeur mag aanbieden. Een enkeltje Centraal Station mag tussen de €10-12 kosten, Schiphol €60 (tot 7 personen) en het centrum €12-25. Veel passagiers kiezen ervoor om opgehaald te worden bij de cruiseterminal. Het is altijd een soort van mierenhoop doordat er niet veel parkeergelegenheid is buiten bij de terminal. Mijn advies is dan ook, laat de auto door de afhalers parkeren in een van de parkeergarages! In de tussentijd kan je,wat drinken in een van de drink/eetgelegenheden die naast de PTA liggen. Dat verzacht de drukte een beetje.
Inchecken
Na elf uur is het relatief rustig bij de cruiseterminal. Een aantal nieuwe inschepende cruisepassagiers druppelt binnen. Zij kunnen direct beneden in de hal hun bagage afgeven. Deze worden gelijk gescand. Zijn er eventueel verdachte items, dan wordt je koffer daarna nog een keer gescand. De kofferjongens leggen de koffer daarna in de juiste kooien. Soms elk voor 1 dek, bij een groter schip is er ook nog verschil in de locatie van je hut op dat betreffende dek. Op de eerste verdieping van de cruiseterminal gaan de desks open waar cruisepassagiers kunnen inchecken. Er staan overigens veel minder stoelen dan voorheen. Waar je een aantal jaar geleden moest wachten in de grote hal, is dat verplaatst naar áchter de veiligheidscontroles. De passagiers worden te woord gestaan door vriendelijke dames en heren. Je krijgt een boordpasje, er wordt een foto van je gemaakt en daarna mag je door. De apparatuur is overigens altijd van het schip zelf. ’s Ochtends worden de laptops en allerhande benodigdheden binnengereden en geïnstalleerd. De cruiseterminal faciliteert de ruimte en biedt de staan-desks aan. Frank ziet dat er in de loop van de middag toch nog aardig wat mensen staan te wachten. Maar direct invloed erop uit oefenen, kan hij niet. Wederom is de Shore operations manager van SMS verantwoordelijk. Na het inchecken ga je als passagier langs de vriendelijke doch rechtvaardige beveiliging richting de veiligheidscontroles met scanapparatuur. Naast de vaste beveiling, staan ook de beveiligingsmensen van het cruiseschip hier bij de eerste beveiliging. Zij controleren bijvoorbeeld de namen van bezoekers die een ééndaags bezoek brengen. Nadat je door de scanapparatuur bent, mag je eventueel plaatsnemen in de nieuwe wachtruimte of gelijk doorlopen naar het schip. Onderweg naar het schip, kom je langs de fotograaf van je schip. Frank regelt eerder die ochtend dat één van de dutymanagers een verlengsnoer naar de fotograaf toebrengt. De dutymanagers van PTA zijn echt de ogen en oren van de terminal. Allemaal staan ze in nauw contact met elkaar en de walkie-talkies bieden uitkomst. Zodra er wat aan de hand is, zoeken ze via de walkie-talkie en/of mobiele telefoon contact met elkaar.
De laatste passagiers voor cruiseschip Rotterdam om in te checken zijn rond een uur of drie er allemaal doorheen. Inmiddels wordt het al tijd om afscheid te nemen van de Prinsendam die rond half 4 gaat vertrekken. De Prinsendam heeft geen cruisepassagiers meer aan boord, maar alleen personeel. Een soort ‘leeg’ schip dus. Samen met Frank loop ik naar de Prinsendam om afscheid te nemen. We lopen via de loopbrug naar de gangway om te wachten op de laatste mensen. De geplande tijd, half vier, wordt niet gehaald. Toch is er enigszins haast omdat de sluizen van IJmuiden behoorlijk vol zitten. Om vier uur is het zover, we zijn de laatsten die vaarwel zeggen tegen de crew in de gangway. We lopen terug naar de loopbrug. Frank ontkoppelt de loopbrug en op het schip wordt ook alles vergrendeld voor de afvaart.
Vaarwel Prinsendam!


Datum: 11-07-2019
Bron: Cruisereiziger.nl
Auteur: Miriam


29 aug

Intreebeurs

Universiteit van Amsterdam
26 jul

Amsterdam populair

als cruisebestemming
11 jul

Achter de schermen bij PTA

Prinsendam en Rotterdam
05 jul

yacht WERE DREAMS

Amsterdam Your Superyacht Destination
01 jul

Afscheid Prinsendam

Laatste keer in Amsterdam
25 jun

Blue Rhapsody

Nieuw evenementenschip
06 jun

Welkom!

Seabourn Ovation
10 mei

Norwegian Pearl

1e keer in Amsterdam
07 mei

Welkom!

Nieuw Statendam en Viking Jupiter
01 apr

Tulpfestival

Voor iedere Amsterdammer een tulp
28 maa

Uniek scheepshoornconcert

Opening Minimum Music Festival
25 maa

Viking Sky veilig in Molde

12-daagse cruise Viking Sky geannuleerd
01 maa

Waar ligt mijn schip?

Check uw op- afstap haven voor dit jaar!
01 maa

Parkeren speciaal cruise tarief vervalt

Voordelig parkeren cruisepassagiers stopgezet
15 feb

Pentawards Live

debuteert in Nederland
29 jan

Cruiseseizoen 2019 van start

Record aan Maiden calls
22 jan

Deur nieuwe zeesluis

Eerste deur nieuwe zeesluis in IJmuiden
15 jan

First Art Fair

16 tot en met 20 januari 2019
13 nov

Onderscheiding voor PTA-directeur René Kouwenberg

René Kouwenberg (63) ontvangt de Frans Banninck Cocq Penning
13 nov

Nieuwe directeur PTA

Dick de Graaff, MA (48) is per 1 januari 2019 benoemd tot de nieuwe directeur van Passenger Terminal Amsterdam (PTA).
25 okt

Deuren nieuwe zeesluis

Deuren van 72 meter lang en 24 meter hoog onderweg naar Nederland
19 okt

Le Champlain

Maiden call nr. 8
28 sep

Marella Discovery

Maiden call nr. 7
17 sep

Nieuw record!

Schip nr. 145
13 sep

Sea & Music Cruise 2018

Thema cruise op de Artania
31 aug

Le Laperouse

Maiden call nr. 6
03 jul

Viking Sun

Maiden call nr. 5
03 jul

Aegean Odyssey

Maiden call nr. 4
31 mei

Star Breeze

Maiden call nr. 3
25 mei

Rachel York doopmoeder Crystal Debussy

Zangeres en actrice Rachel York is benoemd tot doopmoeder van riviercruiseschip Crystal Debussy. De doop van het ultraluxe nieuwe riviercruiseschip dat in april in de vaart is gekomen, zal plaatsvinden op maandag 28 mei bij Passenger Termin...
04 mei

Mein Schiff 1

Maiden call nr. 2
22 maa

“DEZE ZOMER OP CRUISE NAAR DE GLETSJERS”

De Amsterdamse Ryanne Becking (39) gaat samen met haar man Arjen (48) en hun twee dochters Ruby (wordt 10 aan boord) en Amber (8) voor het eerst op cruise, van Seattle naar Alaska.
16 maa

rEvolution 2018

Hoe versnellen we de transitie naar elektrisch rijden?
13 maa

CV OP ZEE: Danielle Varela van Oordt-Rengers

‘Thuiskomen met een dosis ervaring én je grote liefde’
07 maa

'CRUISEGASTEN, MIJN GASTEN'

Michael Huijser, Amsterdammer en directeur van het Scheepvaartmuseum over PTA
02 maa

‘BERGSCHOENEN MEE OP CRUISE’

Artikel over een cruise liefhebber
12 jan

First Art Fair in PTA

Nieuwjaarsbeurs voor hedendaagse kunst
08 jan

Nieuw recordjaar voor PTA

187 cruiseschepen voor 2018
02 jan

Souvenirsbeurs in PTA

7-8-9 januari 2018
14 dec

Cruiseschepen geannuleerd

Queen Victoria en Aurora niet naar Amsterdam
16 nov

Informatiemarkt erfpacht

18 november van 11.00 tot 17.00 uur
13 nov

Kofi Annan in PTA

JCI World Congress 2017
17 okt

Cruise Event 2017

Laat je inspireren!
22 sep

Viking Star

Laatste maiden call dit jaar
07 sep

MSC Preziosa geannuleerd

De MSC Preziosa zal niet naar Amsterdam komen op vrijdag 8 september 2017 vanwege de verwachte slechte weersomstandigheden. Zij blijft in Zeebrugge en zal daarna doorvaren naar Hamburg. Wij verwachten haar 15 september 2017 in Amsterdam.
21 aug

Muziek op de Koningsdam tijdens Uitmarkt

Marinierskapel speelt op Koningsdam
13 jun

Maiden call nr 3

Seven Seas Explorer
09 jun

Columbus

Maiden call voor Amsterdam
06 jun

Drie maiden calls in juni

Celebrity Eclipse – Columbus – Seven Seas Explorer
22 mei

Disney Magic naar Amsterdam!

Maiden call 25 mei 2017
09 mei

Twee maiden calls deze week

Le Soléal en Mein Schiff 3
08 mei

Magellan na 4 maanden terug

Wereldcruise ten einde
21 apr

Viking Sky in Amsterdam

Eerste maiden call dit jaar
18 apr

Start Cruise Seizoen 2017

PTA is er klaar voor!
13 apr

Nieuwe Zeesluis IJmuiden

Wat gaat er gebeuren in april?
17 maa

Sea Trade Cruise Global 2017 in Fort Lauderdale (Florida) van start

Metropool Regio Amsterdam als Europese cruise-topbestemming
23 jan

Update nieuwe zeesluis

Wat gaat er gebeuren in januari?
13 jan

FOR REAL Kunstbeurs

19-20-21-22 januari 2017
29 dec

Souvenirsbeurs in PTA

8 – 9 – 10 januari 2017
20 dec

Amsterdam Light Walk 2016

Start en finish in Passenger Terminal Amsterdam
28 nov

Zeiler van het jaar

Bouwmeester en Van Rijsselberghe winnen prijs
15 nov

CLIA maakt zich op voor Riviercruise Congres 2016

Zesde Riviercruise Congres in Amsterdam
20 okt

Cruise event 2016

22 en 23 oktober
30 sep

Amsterdam wint prijs

Stad gekozen als topcruisebestemming
29 sep

Maiden calls in oktober

2 nieuwe schepen naar Amsterdam
09 sep

622 meter cruise aan kade

PTA kade volledig benut
01 sep

Drukte Maiden calls

3 nieuwe schepen naar Amsterdam
23 aug

Havenrondvaart

Ontdek de Amsterdamse haven vanaf het water
23 aug

Beveiliging riviercruise

Als grootste turn-around haven voor riviercruise in West Europa, neemt Havenbedrijf Amsterdam het voortouw om de beveiliging van riviercruiseschepen en hun passagiers te bevorderen tijdens de aanlopen in Amsterdam. Veiligheid passagiers belangrijk Vo...
11 jul

Nieuwe Terminal Manager Jan-Willem

Terug van weggeweest - onze nieuwe Terminal Manager Jan-Willem de Jong
08 jul

A.R.A. Libertad in Amsterdam

Argentijns marinefregat meert aan bij PTA
30 jun

Maiden call Pacific Princess

Pacific Princess eerste keer in Amsterdam
25 mei

ms Koningsdam in thuishaven Amsterdam

Het nieuwste cruiseschip van Holland America Line, het ms Koningsdam, in de Amsterdamse haven op 21 mei 2016. Holland America Line heeft Amsterdam als thuishaven gekozen voor dit schip uit de ‘Pinnacle’-class.
19 mei

Koningsdam in Amsterdam!

Holland America Line’s ms Koningsdam voor het eerst in Rotterdam en Amsterdam!
09 mei

Twee maiden calls deze week

Ocean Endeavour en Mein Schiff 4
09 mei

Nieuwe zeesluis IJmuiden

Amsterdam werkt aan toegankelijkheid grotere cruiseschepen
02 mei

Dubbel feest voor cruises

Twee AIDA maiden calls op één dag in Amsterdamse regio
22 apr

1e maiden call seizoen 2016!

Maandag 25 april is het zover
07 apr

PTA klaar voor cruiseschepen

Start cruiseseizoen 2016
24 maa

PTA ontvangt cruise award

Winnaar Best Local Initiative
15 maa

Mövenpick Hotel Amsterdam City Centre takes over Meeting Centre 2

PTA and Mövenpick Amsterdam formalize Meeting Centre 2
11 maa

TV-beelden 2016 in PTA

PTA feliciteert de winnaars van de TV-beelden 2016
10 maa

Schepen Viking gedoopt

Zes nieuwe riviercruiseschepen gedoopt in Amsterdam
15 feb

Verlenging cruisekade PTA

Inspectie onderdelen cruisesteiger
08 feb

Nieuw: Eventspot.nl matcht eventbureaus met opdrachtgevers

Lancering zoek-en-vind site voor zowel bureaus als opdrachtgevers van events
08 feb

PTA op Beurs EvenementContact!

18 februari 2016 in de RAI
02 feb

Zr.Ms. Karel Doorman bij PTA

Ondertekening Nederlands- Duitse defensiesamenwerking
01 feb

Cruise10daagse

Van 1 tot en met 10 februari
18 jan

Kunstbeurs Realisme

Figuratieve en realistische kunst in PTA
17 dec

December cruises bij PTA

Nog volop cruisedrukte
16 dec

De Souvenirbeurs in PTA

Vakbeurs voor souvenirs en recreatieartikelen
30 nov

Captain’s Cocktail PTA 2015

Maandag 16 november jongstleden organiseerde PTA haar negende Captains Cocktail.
18 nov

Einde cruise seizoen 2015

PTA bedankt medewerkers
13 nov

Amsterdam Light Walk

Start en finish bij PTA
10 nov

Amsterdam Light Festival

28 november 2015 t/m 17 januari 2016
05 nov

Nieuwjaarsborrel voor bedrijven

Houd uw nieuwjaarsborrel op kunstbeurs Realisme. 22 januari 2016, 16:00-20:00 uur, PTA
29 okt

Jamie Oliver’s Fifteen catering

Duurzame catering mét leerlingen Fifteen in PTA
12 okt

Cruise Event 2015 in PTA

17 en 18 oktober 2015 van 10.00-17.00 uur
30 sep

Adfo Live 2015: was jij erbij?

Made.For.Digital maakte een sfeerverslag van Adfo Live 2015.
10 sep

AND THE WINNER IS…

PTA Port of the Year 2015!
07 sep

Maiden Call Corinthian

Corinthian meert aan bij Java kade
07 sep

Maiden Call MSC Sinfonia

Sinfonia meert aan in Amsterdam
07 sep

Zeecruise in de Amsterdamse regio kiest voor samenwerking

Woensdagochtend 2 september vond het Airport-Seaport ondernemersontbijt plaats met als thema Cruise.
31 aug

Meeting Center Next Door in PTA

Inpandig meeting center krijgt nieuwe exploitant
21 aug

6.500 zeecruisepassagiers speciaal voor SAIL naar Amsterdam

SAIL Amsterdam, het grootste tall ship evenement ter wereld, blijft niet alleen onopgemerkt onder de Nederlanders. Er komen maar liefst vier zeecruiseschepen speciaal voor SAIL naar Amsterdam.
20 aug

Hoera!

PTA is jarig en wie jarig is trakteert….!
20 aug

Spectaculaire aankomst Sail Schepen

Sail In vastgelegd in een timelapse.
13 aug

Aftellen voor SAIL Amsterdam!

Nog 6 dagen voordat het grootse nautisch evenement van start gaat!
10 jul

Topdrukte bij PTA

Gisteren mochten wij maar liefst drie cruiseschepen verwelkomen bij PTA.
19 jun

Gemeente Amsterdam ontmoet cruisesector tijdens Port of Amsterdam Kennissessie Cruise

De Amsterdamse haven heeft vele prachtige facetten. Cruise is er daar één van.
09 jun

Kade PTA wordt verlengd

De capaciteit van cruiseschepen wereldwijd wordt steeds groter. De nieuwe generaties cruiseschepen worden steeds langer en breder, zodat meer passagiers mee aan boord kunnen.
04 jun

Maiden call voor Magellan

Magellan eerste keer in Amsterdam
21 mei

PTA introduceert crew-pass

Crew pass voor crew members
13 mei

Nog 99 dagen tot SAIL

Burgemeester van der Laan start aftelklok
02 mei

MSC Splendida geannuleerd

Slechte weersverwachting 3-4 mei
30 apr

Mei feestelijke cruisemaand voor de Amsterdamse regio

Met maar liefst 26 geplande aanlopen van zee cruiseschepen in mei belooft het een zeer feestelijke maand te gaan worden voor de Amsterdamse regio.
30 apr

Drukke cruise maand mei voor PTA

Vier maiden calls voor Amsterdam deze maand
10 apr

Bussen welkom in PTA

Bewaakt, bemand en nabij het centrum van Amsterdam een veilige plek om bus of touringcar te parkeren.
31 maa

Cruise seizoen Amsterdam van start met doop vikingschepen

Het cruiseseizoen is deze week officieel van start gegaan. Wekelijks zullen verschillende cruiseschepen Amsterdam en de regio een bezoek brengen. De verwachting is dat het aantal zee cruiseschepen dit jaar op 184, waarvan 142 in Amsterdam en 42 in IJ...
24 maa

Viking River Cruises breidt vloot uit met 12 nieuwe schepen

Trouwe werknemers geëerd door benoeming als beschermvrouwen voor de nieuwe schepen
23 maa

Het licht gaat uit bij PTA!

PTA laat samen met miljoenen mensen in meer dan 152 landen zien dat wij geven om de toekomst van de aarde.
02 maa

Nieuwe huisstijl PTA

Passenger Terminal Amsterdam in een nieuw jasje!
28 feb

M&M Beveiliging gaat verhuizen

...naar een groter kantoor in PTA
23 jan

Zwevende auto’s bij dealer conventie Hyundai in Passenger Terminal Amsterdam

Hyundai’s Dealer Convention vond plaats in Passenger Terminal Amsterdam
20 jan

Koningsdam

Nieuw Holland America Line schip ms Koningsdam vaart in 2016 vanuit Amsterdam
19 nov

Amsterdam Light Festival

Amsterdam verlicht voor cruiseschepen in December
05 nov

ijVENUES

ijVENUES: nieuwe mega event & congres combinatie in Amsterdam centrum
20 aug

SAIL 2015

Wethouder Kajsa Ollongren geeft startschot voor SAIL Amsterdam 2015